SAØ - Sammen-

slutningen af

Amatørarkæologer

i Østsjælland

Udflugt til Tissø


Som opfølgning på det interessante foredrag i Den Gule Hal den 23. april 2018 om de spektakulære vikinger ved Tissø inviteres I til guidet rundvisning på Formidlingscentret Fugledegård, Bakkendrupvej 28, 4480 St. Fuglede søndag den 19. august kl. 13.

For at få mest muligt historie ud af området har vi bestilt en guide fra Centret, som i ca. 1½ time vil vise rundt på området og i udstillingen. Der skal betales honorar til denne guide, derfor koster det kr. 50 pr. person for deltagelse.

Der er normalt lukket på centret om søndagen og derfor også i cafeen. Vi tager drikkelse og eventuelt noget spiseligt med, som kan indtages under halvtag eller udendørs efter rundvisningen.


Den 19/8 2018 var der mødt 20 medlemmer op til en meget spændende rundvisning på forsøgscenteret. Vi fik en historisk vandring på området og blev vist rundt i udstillingslokalet.Foredrag i Den Gule Hal, Strandpromenaden 1, 4600 Køge mandag den 23.april 2018 kl. 19.


Spektakulære vikinger ved Tissø


På den vestlige bred af Tissø ligger en kongsgård fra yngre jernalder og vikingetid. Pladsen er den bedst belyste af sin art i Nordeuropa. Her byggede man prægtige, monumentale haller og huse, som kongen og hans følge tog ophold i, når de var på stedet. Her mødtes man fra nær og fjern på særlige tider af året.

Nationalmuseet har siden 1995 foretaget undersøgelser ved den vestlige bred ved Tissø, senest i forbindelse med forskningsprojektet Førkristne Kultpladser. Mange tusinde detektorfund vidner om stedets betydning, og blandt andet ses fine smykker af høj kvalitet – nogle af dem med kendte motiver fra den nordiske mytologi.

Det mest berømte fund fra området er den to kilo store guldring 'Tissø-ringen', der er det største eksisterende guldfund i Danmark. Tissø er et eksempel på, hvorledes en konge har manifesteret sin magt i perioden fra 550-1050 e.Kr. I foredraget fortælles om de opsigtsvækkende bygningskomplekser ladet med symbolik, om aristokratiets magt samt om de aktiviteter, der er foregået på pladsen. Som noget ganske enestående og nyt inden for forskningen er flere forskellige typer af kulter og religiøse handlinger blevet afdækket.

_____________________                   Spektakulære Vikinger ved Tissø


Foredraget 23/4-18 Vikingerne fra Tissø - under Forskningens Døgn - om "Vikingerne fra Tissø" med foredragsholder Josefine Franck Bican museumsinspektør ved Nationalmuseet. Der var mødt 56 tilhørere op til dette spændende arrangement.


Stiftet 4. januar 1995 

                                                      


Seneste nyt 


Referater se Arkiv


   

                                               


Køge Museum

   Nørregade 4, 4600 Køge

       www.koegemuseum.dk

  

   

   

          

       


    ________________________

 

Om Dronning Margrethe

som arkæolog.