SAØ - Sammen-

slutningen af

Amatørarkæologer

i Østsjælland

SAØ tur til Skåne


Vi var ca. 16 medlemmer som kørt til Kiviksgraven ved Øresund og bagefter til Uppåkra ved Lund, den 28. september. Fra Simrishamn op den øst kyst til Kivik er landskabet fuldt med æbletræer og mange rovfugle arte, som glente som vi så mange af.   


Vi som havde ikke besøgt Kiviksgraven før havde aldrig set noget lignende. Den er en blanding af pynt monument, dysse og jættestue, synes jeg. Der er titusindvis af mellemstørrelse sten lagt omkring en lille område hvor selv stenrosen er. Graven er 75 m. i diameter. Der er en lang indgang men uden de sædvanlige jættestuer randsten. Også i modsætning til de mægtige jættestue var denne grav byggede for ”kun” 3400 år siden. De sidste jættestuer er fra ca. 5000 år siden. 


Der er ikke ret meget original tilbage af kammeret udtagen otte store flotte stenplade med vel lavede helleristninger som viser ritualer med mænd og kvinde, heste, skibe, sol og hjul (solhjul).

Mænd figurer peger på gådefulde omega tegninger; andre mænd blæser på horn.


Denne megalit var grav til mennesker over en 600 år periode, bland andet til tre teenagers og en voksen, som blev fundet. Det peger ikke på at det var et sted for høvdinger, i hvert fald ikke altid. Mystik og unik. Ikke noget lignende i Danmark og måske heller ikke i Sverige.


Få hundrede meter derfra er gravfeltet Ängakåsen med en skibssætning med ca. 130 sten, jordvolde og to hustomter. I nærheden er også en bautasten med 25 skålgrupper. I Cafeen er der kaffe, kage, sandwiches og en god pjece om graven.   


Herefter kørte vi til Uppåkra tæt til Lund for en rundvisning på Sveriges størst og rigest gravfelt. I 20 år har arkæologer gravede en 56 hektar område og fundet 30.000 oldtids genstand og fossiler, blandt andet mange guldgubber som kan ses i den Barbaricum udstilling på Lunds Universitets Historiska Museum. http://www.luhm.lu.se/


I beliggenhed selv kan man nu se bare tre/fire små rektangulære nedgravninger (som de dækker over) i en af bønders felter. I alle de hektar hvor der var oldtids boliger er der nu kun den ene bondegård, en kirke, og en lille Lund Universitet bygning med pjecer og bøger, kaffe og kage men ingen genstand eller billeder af genstand, mærkelige nok vil jeg sige.  Vores guide fortalte, at arkæologer ved at folk har boet i område i ca. 4000 år, og måske i 5000 år. En 4000 år stenældre grav er blevet fundet.


Arkæologer har gravet ned til 3.5 meter. De fleste af fund er fra jernælder. Der er mange lager af bolig i en periode af over 1000 år. Nogle boliger har blevet bygget på toppen af hinanden. Område var en stærk kommerciel, politisk og religiøs centre. I vikings tid boede der de fleste af mennesker, ca. 1000. Område var ikke beboet efter 990, indtil sidste århundrede.


Det var en spændende og lærerig oplevelse.


Ron Ridenour med Jackie Stenderup og Michael Løvendal.
Stiftet 4. januar 1995 

                                                      


Seneste nyt 


Referater se Arkiv


   

                                               


Køge Museum

   Nørregade 4, 4600 Køge

       www.koegemuseum.dk

  

   

   

          

       


    ________________________

 

Om Dronning Margrethe

som arkæolog.