SAØ - Sammen-

slutningen af

Amatørarkæologer

i Østsjælland

Sjællandstræf 2014 i Osted

Søndag den 21. september kl. 10-16

Igen i år mødes vi i de inspirerende rammer på Osted Fri- og Efterskole, Assendløsevejen 1, Osted, 4320 Lejre, 10 km sydvest for Roskilde. Da pladsen i foredragssalen tillader det, kan medlemmer tage familien med – også interesserede børn og unge. Alle under 18 år kommer ind for halv pris, en halvtredser. Pris for øvrige deltagere: kr. 100. Eftermiddagskaffe: kr. 25.

 

Reserver allerede nu dagen i din kalender! Yderligere oplysninger og tilmelding kan ske hos SDA’s sekretær, John Petersen, e-mail: oldmiden@gmail.com eller tlf. 44 99 46 47. John har ikke telefonsvarer.

 

Femern Bælt-forbindelsen – de arkæologiske undersøgelser og foreløbige resultater, samt Status og nyt om helleristninger

 

Dagens program:

 

9:30-10:00 Ankomst, kaffe og betaling

10:00-10:15 Velkomst

 

10:15-12:30: Terje Stafseth, Udgravningsleder/arkæolog ved Museum Lolland-Falster

Foredrag om arkæologien i forbindelse med Femern Bælt-projektet med tunnel- og landanlæg. Projektet omfatter et meget stort område på land, i kystnært område og til havs, hvor ikke alene bevaringsforholdene for organisk materiale er unikke, men hvor også fysiske strukturer som fiskegærder og fangstanlæg stadig står oprejst og ikke er ødelagte eller væltede. (Kaffepause indlagt)

Man taler i undersøgelserne om tredimensionel arkæologi. Her er der mulighed for at belyse store kulturelle sammenhænge. Fund af genstande og anlæg af organisk materiale er overvældende omfattende, som for eksempel fangstanlæg fra bondestenalderen, buer, pile m.m. Som noget ganske særligt har man fundet en brændt lerskive med tandindtryk fra et barn.

 

12:30-13:45 Middagspause. Den medbragte mad kan nydes i skolens kantine. Drikkevarer kan købes

13:45-14:00: Evt. spørgsmål til formiddagens foredrag

 

14:00-16:00: Gerhard Milstreu, Dr., leder af Tanum Rock Art Museum

Skandinaviens helleristninger, status og resultater, inkl. 30 min.s kaffepause. Fokus på Bornholm, udgravninger og nye fund: Etablering af kulturpark omkring Madsebakke og Hammersholm; det nordeuropæiske EU-formidlingsprojekt Empire of the Sun med afsæt i Solvognen fra Danmark, Nebraskiven fra Tyskland og helleristningerne i Tanum, samt stort og småt.

 

16.00: Afslutning

 

Stiftet 4. januar 1995

 

Køge Museum

Nørregade 4, 4600 Køge

www.koegemuseum.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________